Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A betűvel kezdődő kutyafajták

2009.07.26

Amerikai staffordshire terrier

Származási ország: USA
Eredeti feladata: A XIX. században harci kutyának tenyésztették, ma már megbízható társ.
Eredeti neve: American Staffordshire Terrier
Angol neve: American Staffordshire Terrier
Eredete: Az angol staffordshire bullterrierből alakították ki, lényegében küllemre alig különbözik a pit bullterriertől.

 

Megjelenése

Amerikai staffordshire terrier

Teste: Az amerikai staffordshire terrier igen izmos, zömök testű kutya. Erőteljes benyomásának összhangban kell állnia a méretével. Háta enyhén ível a martól a farig. Finoman és röviden ereszkedik a hátsó résznél a faroktőig, bordái szépen íveltek. Alacsonyan tűzött farka a kutyához képest rövid, a vége kihegyesedik; nem kunkorodhat vissza, és az állat nem emelheti a háta fölé. Mellkasa széles és mély. A lábak függőlegesek, kerek keresztmetszetű csontokkal, a mancsok viszonylag kicsik. Közepes méretű nyaka vaskos és enyhén ívelt; lebernyeg nincs rajta.

Feje: Koponyája közepes hosszú, a pofa izmai igen erősek. A stop határozott, az állkapocs erős. Arcorri része közepes nagyságú, az ajkak szorosan záródnak. Fülei magasan tűzöttek, és felmeredők vagy részben hátrahajlók (rózsafül). Kerek szemei mélyen a koponyában egymástól távol helyezkedjenek el. Az amerikai staffordshire terrier harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 46-48 cm, a szukáké 43-46 cm.

Testtömege: 20-35 kg

Szőrzete: A rövid szőrzet merev tapintású, a testhez simuló, és fényes.

Színei: Minden szín, egyszínű többszínű vagy foltos változatban megengedett, de a teljesen fehér, több mint 80%-ban fehér és a fekete cser, valamint a májszínű nem kívánatos. Leggyakoribbak a különböző csíkos színezetek, valamint a vörös-bézs szín, esetleg fehér rajzolattal és fekete maszkkal. Az orrtükre mindig fekete.

Táplálékigénye: 1200-1400 g/nap

Alomszáma: 5-10 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

Vérmérséklete

Jelleme: Az amerikai staffordshire terrier őszinte, barátságos, egyszerű, kedves, mozgékony és szilaj kutya. Figyelmes, nagyon bátor, kitartó, és nem kíméli magát. Nagyon hűséges a családjához, és általában eléggé engedelmes is. Kissé dominánsan viselkedhet más kutyák felett. Kicsi gyerekek mellett is egész jól kezelhető.

Társas viselkedése: Ez a kutya általában jól kijön a gyerekekkel, és meglehetősen sokat el is tűr tőlük, ám szilaj természete miatt inkább nagyobb gyerekek játszótársának alkalmas. A fajtársaival való találkozás viszont gondokat okozhat. A kan különösen határozottan igyekszik bebizonyítani fölényét, de e tekintetben igen sok múlik a kutya nevelésén és szocializációján, egész kölyök korától ajánlott kutya óvodába és iskolába vinni. A megfelelően nevelt amerikai staffordshire terrier hűen őrzi a lakást és a gazdája tulajdonát, de nem viselkedik barátságtalanul az idegenekkel szemben. Ha azonban a család tagjai veszélybe kerülnek, habozás nélkül a segítségükre siet. A macskákkal és egyéb háziállatokkal - megfelelő szocializációja esetén - jól megfér.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A szőrzete a rövid szőr ellenére viszonylag sok gondozást igényel. Vedlésnél a szőre nagyon hullik, gumis kopókesztyűvel vagy egy gumikefével kell átdörzsölni, hogy eltávolítsák az elhalt és kilazult szőrszálakat, illetve időnként meg kell fürdetni.

Tanítása: Értelmes kutya, amely nagyon szívesen sajátít el új dolgokat.
Gyorsan tanul, és ha feladatot kap, azt mindig örömmel hajtja végre. Mindazonáltal nem való engedékeny vagy következetlen, a kutyák nevelése terén tapasztalatlan személyeknek.
Hihetetlenül erős fajta, és ha a gazdája nem tudja biztos kézzel irányítani, a séta minden alkalommal komoly megpróbáltatást jelent majd a számára. Fontos, hogy a gazda következetes legyen, és minél korábban megkezdje a kis amerikai staffordshire terrier nevelését. Le kell szoktatni a póráz rángatásáról, és ha szükséges, el kell venni a kedvét más kutyák megtámadásától.

Mozgásigénye: Az amerikai staffordshire terrier mozgékony kutya, amely akár órákon át is képes szaladgálni vagy játszadozni. Eléggé sok mozgásra van szüksége, de azt sem bánja, ha a gazdája nem tudja elvinni mindennap. Egy nagy kertben, megfelelő labdával szinte tökéletesen ki tudja elégíteni saját maga is a mozgásigényét. Nagyon szeret még kerékpáros sétákra járni és úszni is. Fogékony az apportírozásra, az agility-re, és a munkára.

Alkalmazásai: A megfelelő gazda segítségével számos különböző kutyás sportban vehet részt, és ott jól is teljesíthet. Jó néhány amerikai staffordshire terrier nyert már engedelmességi minősítést. Egy részüket - bár nem sokat - komoly munkákra is sikerült betanítani, például lavinaomlások áldozatainak a felkutatására, vagy vakvezető kutyának. Amerikában a rendőrségnél is alkalmazzák.

_____________________________________________________________________________

Angol cocker spániel

Származási ország: Anglia
Eredeti feladata: Szalonkavadászatra specializált vadászkutya.
Eredeti neve: English Cocker Spaniel
Angol neve: English Cocker Spaniel
Eredete: Nagyon régi fajta. Spánielre emlékeztető kutyákat már a Kr. e. 4. században ismertek, de szárazföldi és vízi fajtaváltozataik - közöttük az angol cocker spániel is - csak a 18-19. században alakultak ki.


Megjelenése

Kép

Teste: Az angol cocker spániel zömök, kiegyensúlyozott felépítésű vadászkutya. A mar és a faroktő közti távolság nagyjából azonos a marmagassággal. A lágyéka rövid és széles. Az erős, egyenes hát enyhén lejt a farok felé. Testének izmos hátsó része széles és lekerekített. Farka valamivel a hát vonala alatt tűzött, s a kutya mozgás közben a hátával egy vonalban tartja. Azokban az országokban, ahol ez megengedett, a farkat általában megkurtítják. Mellkasa jól fejlett és mély, a szügy nem túl keskeny, de nem is túl széles, a bordák szépen íveltek, a vállak lejtősek Lábai erős csontozatúak és eléggé rövidek - de nem annyira, hogy, akadályozzák a munkájában. A térd erősen hajlott, a csánk meglehetősen mélyre eresztett. Az angol cocker spániel mancsa a macskáéhoz hasonló, a talppárnái kemények és vastagok. Közepesen hosszú, izmos nyaka van, amelyen nem lehet lebernyeg, és amelynek szépen kell átmennie a vállba.

Feje: A fej jól fejlett, szép metszésű; nem lehet sem elnagyolt, sem túlságosan finom. A pofacsontok nem lehetnek kiugróak. A koponya ugyanolyan hosszú, mint a négyszögletes arcorri rész, közöttük határozott stop látható. A lebenyes fülek a szem vonala alatt tűzöttek, végük az orrig ér. A szem telt, de soha nem kidülledő; a szemhéj feszesen zár. Az angol cocker spánielnek teljes és szabályos ollószerű harapása van.

Marmagassága: A kanok marmagassága 39-41 cm, a szukáké 38-39 cm.

Testtömege: Mintegy 13-15 kg

Szőrzete: Sima és selymes. Nem lehet túl merev, sem hullámos, göndör vagy túlságosan dús. A füleken, a lábak hátsó oldalán, a lábak tövében és a mellkason hosszabbra nő.

Színei: Az angol cocker spániel egyöntetű vörös, fekete és májszínű, valamint fekete-cserbarna színezetű lehet; a mellkason némi fehér szín is megengedett. Népszerűek a fehér alapon jól elhatárolódó fekete, vörös vagy mákszínű rajzolattal díszített egyedek; az ilyen többszínű angol cocker spánieleken cserbarna rajzolat is előfordulhat. A kék és máj- színű deres egyedek sem ritkák, és többszínű társaikhoz hasonlóan szintén lehetnek cserbarna rajzolataik. A szemnek lehetőleg barnának vagy sötétbarnának kell lennie, de a májszínű egyedeknél a mogyoróbarna is megengedett.

Táplálékigénye: 870 g/nap

Alomszáma: 3-8 kölyök

Várható élettartama: 12-13 év

Vérmérséklete

Jelleme: A fajta állandó vidámságáról ismert. Úgy tűnik, szünet nélkül csóválja rövid farkát. Szelíd és barátságos, eleven és kedves. Értelmi képességeit nem szabad alábecsülni. Noha többnyire elég készséges és engedelmes, van benne némi akaratosság is. Kiváló a szaglása, és általában szereti a vizet. Ha kifutóban tartják, eltompul; vidám, társaságkedvelő természete csak akkor bontakozik ki teljesen, ha a lakásban él, együtt a családdal.

Társas viselkedése: Az angol cocker spániel általában jól kijön a többi kutyával, s a macskák és egyéb háziállatok sem okozhatnak gondokat a számára. A gyerekekkel szemben türelmes, de azt nem hagyja, hogy játékszernek tekintsék. Ha bajt érez, vagy ha látogatók érkeznek, felemeli a hangját, de ennek ellenére nem igazi házőrző vagy őrző-védő kutya. Minden látogatót megszimatol, majd lelkesen üdvözli őket.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Igen gyakori kefélés és fésülés híján az angol cocker spániel szőrzete hamar gubancossá válik. Különösen nagy figyelmet igényel a lábai között, a lába tövénél és a füleken fejlődő szőr. A füleket rendszeresen ellenőrizni kell; az alattuk, a hallójárat nyílásának környékén növő szálakat le kell nyírni; ezzel megelőzhető a fül bedugulása és esetleges begyulladása. Előfordul, hogy a talppárnák között is hosszú szőr nő, és ez zavarhatja a kutyát; ezeket a szőröket a gazdája is könnyen le tudja vágni. Az angol cocker spánielt évente nagyjából 2-4 alkalommal kell elvinni egy kutyakozmetikába; a gyakoriság a szőrzet minőségétől és sűrűségétől függ. A szalonban egy szakértő kézzel kiszedegeti az elhalt szőrszálakat, és kiritkítja a fej tetején, a fül alatt és a nyakon növő szőrt is. Az alapos nyírás után a kutya újból csinos- nak és rendezettnek látszik. Egyes egyedeknél könny-nyomok alakulhatnak ki; ezek megfelelő készítménnyel való rendszeres törülgetéssel tehetők halványabbá.

Tanítása: Az engedelmes természetű angol cocker spániel nagyon szeret gazdája kedvében járni, ugyanakkor megvan a maga akarata is, amely időről időre úrrá lesz a kutyán - ez jellemző spánielvonás. Következetes neveléssel, valamint a foglalkozások szórakoztató és a kutya számára kihívást jelentő jellegének fenntartásával hamar megtanítható arra, hogy mit várnak tőle. Ennek a kutyának - és főleg a kölyköknek - roppant kifejező a tekintete, és pontosan tisztában van azzal, hogy ezen eszköz segítségével könnyen rá tudja szedni a gazdáját. Ha a gazdája mindent elnéz neki, akkor a kutya hamarosan nem veszi őt komolyan, hanem elkezd a saját feje után menni.

Mozgásigénye: Az angol cocker spánielt eredetileg bozótos, nehéz terepen való vadászathoz tenyésztették ki. Hosszú órákig gyalogolhat anélkül, hogy kifáradna - ennek ellenére nem igényel túl sok mozgást. A napi három rövid sétával, továbbá hetente néhány hosszabb sétával, és egy-egy vidám hancúrozással a kertben már tökéletesen beéri. A legtöbb angol cocker spániel szeret úszni, és az esőben is szívesen sétál.

Alkalmazásai: Egykor rendkívül népszerű vadászkutya volt, de ma már ritkábban találkozni vele a terepen. Egyre gyakoribb látvány viszont a kiállításokon - és persze a legtöbb példánya családi kutyaként él. Ha a gazdája szeretne valami elfoglaltságot a kutyájának, érdemes lehet vadászati gyakorlatra járatni, bár rendszerint az olyan, nagy mozgékonyságot igénylő sportok is megfelelők számára, mint az ügyességi próbák.

____________________________________________________________________________

Angol masztiff

Származási ország: Anglia
Eredeti feladata: Vadászkutya nagyobb vadak vadászatához, őrkutya.
Eredeti neve: Mastiff
Angol neve: Mastiff
Eredete: Valószínűleg Ázsiából származik; föníciai kereskedők vitték be Angliába a 6. században.


Megjelenése

Kép

Teste: Az angol masztiff erőteljes testfelépítésű kutya. Testének nagynak, nehéznek, erősnek és arányosnak kell lennie. Háta és lágyéka széles és izmos - a szukáknál lapos és feltűnően széles, a kanoknál enyhén ívelt. Oldala igen magas. Magasan tűzött farka a csánkig ér, vagy még lejjebb; a tövénél vastagabb, majd fokozatosan kihegyesedik. A farok nyugalmi állapotban lelóg, amikor azonban a kutya figyel, akkor felgörbíti - de soha sem emeli a háta fölé. A széles és mély mellkas jócskán lenyúlik a mellső lábak között. A bordák íveltek és lekerekítettek. A mellkas kerületének egyharmaddal kell meghaladnia a marmagasságot. Az izmos váll kissé ferde. A lábak egyenesek és függőlegesek, egymástól távol állnak, és vastag csontúak. Nagy, kör alakú mancsai vannak, erősen ívelt ujjakkal. A mérsékelten hosszú, igen izmos nyak enyhén ívelt. A nyak kerülete általában 2,5-5 cm-rel kisebb mint a fülek előtt mért koponyakerület.

Feje: A fejnek minden oldalról nézve négyszögletesnek és szélesnek kell látszania. A lapos homlok csak akkor ráncolódik, ha a kutya figyel valamire. A szemöldök enyhén kiálló, a stop határozott, de nem túl hirtelen. A rövid, tompa és négyszögletes arcorri rész a szem alatt kimondottan széles, és egy vonalban fut az orrig. A felső ajkak kissé rálógnak az alsókra. A kis fülek vékony tapintásúak és egymástól távol ülők. A koponya oldalának legmagasabb pontján tűzöttek, és a pofa mellett lógnak le. A kis szemek távol ülők, a szemhéjak nem lehetnek „lötyögősek” vagy részben nyitottak. Az angol masztiff harapása szabályos ollószerű, vagy enyhén alsó harapás; ám ekkor sem fordulhat elő, hogy a csukott szájból kilátsszanak a fogak.

Marmagassága: A kanok iddeális marmagassága legalább 76 cm, a szukáké legalább 70 cm.

Testtömege: 70-90 kg

Szőrzete: A rövid szőrzet a vállon, a nyakon és a háton nem lehet túl ritkás, sőt, túl finom tapintású sem.

Színei: Az angol masztiff szőrzete barackszínű, ezüstszűrke, sárga, vagy csíkos barackszínű lehet. Mindig fekete maszkot visel, és a füle is fekete. A szem körüli fekete rajzolatnak felfelé kell nyúlnia.

Táplálékigénye: 3200 g/nap

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 9-10 év

Vérmérséklete

Jelleme: Nyugodt, magabiztos, nemes kutya. Felnőtt korában kiegyensúlyozott, nem befolyásolható. A családjával kedves és gyengéd, s nem szereti, ha magára hagyják. Kiválóan és nagyon határozott módon őrzi a családot, a lakást és a kertet. nem jellemző rá, hogy a kerítés mögött ugrálva vadul megugassa a járókelőket. Csak ritkán ugat, tisztában van azzal, hogy a puszta megjelenése is elég a rossz szándékú emberek elriasztására. Kimondottan értelmes kutya, általában engedelmes és együttműködésre kész.

Társas viselkedése: Megfelelő szocializáció és nevelés esetén az angol masztiff számára nem okozhat gondot a más kutyákkal és egyéb háziállatokkal való együttélés, ugyanis a vadászösztöne elhanyagolható. Normális körülmények között a gyerekekkel szemben is jóindulatú és barátságos. Az ismeretlen látogatókat csak akkor engedi be, ha a gazdája s elfogadja őket. Barátságos kutya, a család barátait nagy lelkesedéssel fogadja.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Ez a hatalmas kutya nem igényel túl sok szőrzetápolást. Elég hetente egyszer átkefélni sörtekefével. A vedlési időszakban a gumis kopókesztyű vagy gumikefe a legalkalmasabb az elhalt szőrszálak eltávolítására. Puha fekhelyre van szüksége, hogy testén ne alakuljanak ki felfekvések. A fiatal, fejlődő kutya étrendjének összeállításánál nem szabad takarékoskodni. A megfelelő táplálkozás nélkülözhetetlen az optimális fejlődéshez. Igen gyorsan növő fajta. Nem árt korlátozni az erőteljes testmozgását, nehogy túlfárassza magát. A többi masztiffhoz hasonlóan ennek a kutyának is igen magas a fájdalomküszöbe, s mivel elég sokat követel saját magától, előfordulhat, hogy a sérüléseket vagy betegségeket csak akkor veszik észre, amikor már valóban komollyá váltak.

Tanítása: Az angol masztiff nevelésének kölcsönösen élvezetes, nyugodt és harmonikus folyamatnak kell lennie. A következetesség, a sok szeretet és a rengeteg megértés csodákra képes. A szigorú szavak és a büntetések szükségtelenek, és csak ártanak ennek a rendkívül érzékeny kutyának. Sokkal jobb eredmények érhetőek el úgy, ha a gazdája egyértelműen az állat értésére adja, mikor elégedett vele, a nevelését pedig vidám, oldott módon végzi. Nem árt kölyökkorábanleszoktatni a pórázrángatásról, mivel felnőttkorában már túl erős lesz ahhoz, hogy változtatni lehessen a viselkedésén. A masztiff kölykök néha félénkek és bátorításra szorulnak. Sok időt kell hagyni a szocializációjukra és magabiztosságuk fejlesztésére.

Mozgásigénye: A kifejlett masztiffnak átlagos a mozgásigénye. Elég, ha a megszokott időben leviszik egy háztömb körüli sétára, és hetente néhány alkalommal lehetővé teszik számára a póráz nélküli szaladgálást. Nem lelkesedik nagyon a labdázásért, sem a különféle kiképzésekért. A gyorsan növekvő fiatal masztiff testmozgását korlátozni kell; ha túl nagy nyomás nehezedik rá, vagy túlságosan elfárad, az károsan befolyásolhatja a csontok, az ízületek és az izmok fejlődését.

Alkalmazásai: Ez a kutya azok számára ideális társ, akiknek a lakásban és annak környékén is sok hely van.

_____________________________________________________________________________

Argentin dog

Származási ország: Argentína
Eredeti feladata: Önálló vadászkutya nagyobb vadak és ragadozók - főként a puma - vadászatához
Eredeti neve: Dogo Argentino
Angol neve: Dogo Argentino
Eredete: Kilenc fajtából, köztük az angol bulldogból, a spanyol masztiffból és a bullterrierből tenyésztették ki.


Megjelenése

Argentin dog

Teste: Az argentin dog egész teste igen izmos, de különösen a marja és a lágyéka. Mellkasa tágas, hasvonalának legmélyebb pontja a könyök mögött van. Erős háta a mar és a far között enyhén lejtős. Megfelelően fejlett izomzat esetén a gerincnél felülről jól látható barázda húzódik végig. A farok nem ér a csánk alá, és a kutya magasan tartja, de nem görbíti vissza. Lábai egyenesek. A hátsó láb alacsonyan lévő csánkja feltűnően kirajzolódik. Farkaskarom nem megengedett. Az ujjak szorosan záródnak, a mellső mancsokon rövidebbek, mint a hátsókon. Az erős nyak elegáns ívű, feszes lebernyeggel. A nyak izmai annyira erősen fejlettek, hogy teljesen eltakarják a koponya tarkónyúlványát.

Feje: A koponya lekerekített, a pofa vonala enyhén felfelé ível. Az arcorri rész és a koponya egyenlő hosszúságú. Az ajkak az állkapocsra simulnak, és enyhén lelógok. A magasan tűzött fülek a fej mellett lógnak. A szemek távol ülnek, tekintetük komoly, mégis eleven. Az argentin dog harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 62-68 cm, a szukáké 60-65 cm.

Testtömege: A kanok súlya 40-50 kg, a szukáké 40-45 kg. A szukák az itt feltüntetettnél valamivel nagyobbak és súlyosabbak is lehetnek.

Szőrzete: Az argentin dog szőrzete rövid és viszonylag durva tapintású.

Színei: Ez a kutya mindig fehér, legfeljebb a bőrén lehet néhány kisebb pigmentfolt. A fülek és a szemek között egy kis fekete folt is megengedett, de a másutt előforduló foltok a kiállításokon kizáró oknak számítanak. Az orrtükör mindig fekete, akárcsak az ajkak pereme. A szemhéjaknak nem kell feketének lenniük, de a szemek mindig sötétek.

Táplálékigénye: 2000-2100 g/nap

Alomszáma: 5-7 kölyök

Várható élettartama: 10-12 év

Vérmérséklete

Jelleme: Az argentin dog temperamentumos, olykor szilaj kutya, óriási kitartással. Kiegyensúlyozott, komoly, szívós, bátor, önmagától is sokat követelő, általában eléggé magabiztos, sőt, néha domináns viselkedésű. A gazdájához és családjához nagyon hűséges, irántuk érzett szeretetét gyakran kifejezi. Általában igen figyelmes, és szükség esetén a család védelmére kel, de ugatni csak ritkán szokott. Olykor még megfigyelhető benne a vadászösztön is. Noha nem túl érzékeny az időjárásra, kifutóban való tartásra mégsem alkalmas.

Társas viselkedése: Az argentin dog remekül kijön a gyerekekkel, bár nagysága és szilajsága miatt az egészen kicsi gyerekes családok számára valamivel kevésbé megfelelő. A látogatókkal szemben eleinte bizalmatlan, a család barátait azonban örömmel, lelkesen fogadja. Képes lehet jó kapcsolatot kialakítani a macskákkal, valamint az egyéb házi- és haszonállatokkal. Mivel azonban a vadászösztöne könnyen előtörhet, a gazdájának a kutya kicsi korától kezdve sok időt kell a szocializációjára fordítania. Az argentin dog ritkán viselkedik barátságosan más kutyákkal szemben. A kanok különösen hatalmaskodók lehetnek fajtársaikkal, de a szukák is hajlamosak arra, hogy éreztessék fölényüket. E tekintetben a megfelelő nevelés és szocializáció csodákat tehet.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: Az argentin dog szőrzetének ápolása nem nehéz feladat. Az elhalt és kilazult szőrszálak a vedlési időszakban egy gumikefe segítségével könnyen eltávolíthatók. A karmait röviden kell tartani.

Tanítása: Az argentin dognak következetes, tisztességes és nyugodt nevelésre van szüksége. A szigorú büntetés a kívánttal ellentétes hatást válthat ki. Sok időt kell fordítani a szocializációjára. Bárhová megy is a gazdája, lehetőleg vigye magával a kutyát is, hogy különféle emberekkel, gyerekekkel, kutyákkal és más állatokkal találkozhasson. A fajta általában nem annyira ajánlható tapasztalatlan vagy bizonytalan személyeknek. Egy nyugodt, természetes tekintéllyel rendelkező gazda viszont a legjobbat hozhatja ki belőle.

Mozgásigénye: A fajta igen energikus, a napi séta nem elég számára; szüksége van a rendszeres, hosszú sétákra is. A kutya mozgásigénye jelentős részét egy nagy, bekerített kertben is ki tudja elégíteni. Alaposan meg kell nevelni, mielőtt megpróbálnák póráz nélkül sétáltatni; ezt vadászösztöne és a más kutyákkal szembeni viselkedése teszi szükségessé.

Alkalmazásai: Az argentin dogot Argentínában ma is eredeti feladatkörében használják, másutt azonban főként társként szolgál olyan családoknál, ahol a házban és a ház körül is bőven akad hely.

_____________________________________________________________________________

Afgán agár

Afgán agár kép

Leírás:
A legszebb, legelegánsabb megjelenésű kutyák egyike. Járása ruganyos, kecses, suhanó, ugyanakkor egész felépítését a kitartás és az erő jellemzi. Fejtartása büszke, elegáns. Szeme ovális alakú, sötétbarna. Füle hosszú, a fejéhez simulva lelóg. Mellkasa a könyöke alá ér, háta a fara felé kissé lejt. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek, mancsa nagy, ujjai zártak. Farka lelóg, a végét enyhén kunkorítja. Szőrzete hosszú, selymes, a fején szinte hajszerű. Színe fekete, kékesszürke, aranysárga, vöröses, fehér, rajzos, csíkozott.

Eredete: Ősi afgán fajta, egy Kr. e. 2000-ből származó barlangrajzon ilyen típusú kutya látható. Az afgán agár modern formáját valamikor a századforduló előtt Angliában alakították ki.

Eredeti neve: Afghan Hound

Tulajdonságai: Önálló egyéniség. Ragaszkodó, de ezt a tulajdonságát nem mutatja ki annyira, mint a többi fajta.

Alkalmazása: Az egész világon kedvelt luxuskutya, de az agárversenyeken is megállja a helyét.

FCI száma: 228

Profil: versenykutya

Marmagasság: kan 64–74 cm, szuka 60–70 cm

Testtömeg: kan 20–25 kg, szuka 15–20 kg

Táplálékigény: 1585 g/nap

Alomszám: 5-8 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

Hivatkozások:

Forrás: Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

_____________________________________________________________________________

Afrikai oroszlánkutya

Afrikai oroszlánkutya kép

Leírás:
Nagy termetű, izmos állat. Feje elkeskenyedő. Szeme sötétbarna. Füle lelóg. Arcorri részén fekete maszkot visel. Végtagjai egyenesek, párhuzamosak. Farka lelóg, a végét kissé kunkorítja. Szőrzete rövid, hátán sajátos szőrbarázda van, amely a testszőrzettel ellentétes irányú, s a faroktól a fej felé húzódik. Színe sárgásvörös.

Eredete: Feltehetően vadon élt valamikor, falkában kóborolt, az embereket elkerülte. Dél-afrikai telepesek háziasították.

Eredeti neve: Rhodesian Ridgeback

Tulajdonságai: Hűséges, megbízható, könnyen képezhető, jó természetű.

Alkalmazása: Településeket, sátortábort őrzött, de vadásztak is vele. Néhány rhodesiai ridgeback még egy oroszlánt is sakkban tartott. Manapság mint őrző-védő eb szerzett magának félelmetes hírnevet.

FCI száma: 146

Profil: őrző-védő kutya

Marmagasság: kan 64-67 cm, szuka 61-66 cm

Testtömeg: 30-35 kg

Táplálékigény: 1795 g/nap

Alomszám: 4-7 kölyök

Várható élettartam: 10-14 év

Forrás: Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

_____________________________________________________________________________

Ainu

Ainu kép

Leírás:
Középtermetű, erőteljes felépítésű, izmos kutya, feje spiccszerű. Szeme sötétbarna. Füle kicsi, hegyes, felálló. Nyaka rövid, izmos, háta feszes, ágyéka széles, mellkasa mély. Végtagjai párhuzamosak, erőteljesek, mancsa kerekded, ujjai zártak. Farka a hátára kunkorodik. Szőrzete rövid, testhez simuló, csíkos és vörösesbarna is.

Eredete: A Kr. e. 10. században telepedett le Japánban az ainu törzs; szánhúzó kutyáikból alakult ki az ainu.

Eredeti neve: Hokkaido

Tulajdonságai: Kiváló tájékozódási képességéről legendákat beszélnek. Makacs, elszánt, hűséges.

Alkalmazása: Valamikor régen Japánban medvére vadásztak vele. Ma is elsőrangú vadászeb, de használják házőrzőként és kísérőként is.

FCI száma: 261

Profil: vadászkutya

Marmagasság: 47-55 cm

Testtömeg: 25-27 kg

Táplálékigény: 1560 g/nap

Alomszám: 5-6 kölyök

Várható élettartam: 12-14 év

Forrás: Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

_____________________________________________________________________________

Airedale terrier

Airedale terrier kép

Leírás:
Erőteljes felépítésű, elegáns megjelenésű, harmonikus mozgású állat. Füle előrebicsaklik. Szeme kicsi, sötétbarna. Nyaka hosszú, izmos, háta egyenes, feszes, ágyéka rövid. Farkát kétharmadára kurtítják, egyenesen felfelé tartja. Végtagjai párhuzamosak, oszlopszerűek. Szőrzete közepesen hosszú, sűrű, kemény, a koponyáján és a fülén rövidebb, lesimuló. Trimmelik. Hátán, nyakának és farkának felső felületén a szőr fekete, teste többi részén világos cserbarna.

Eredete: Angliában, Yorkshire környékén, pontosabban az Airedale völgyében tenyésztették ki, mintegy száz esztendeje, a már kipusztult fekete terrier, továbbá az ír, a welsh és a foxterrier, valamint a vidravadász kutya (Otterhound) keresztezése révén.

Tulajdonságai: Kiegyensúlyozott, jó vérmérsékletű, szófogadó, könnyen kiképezhető. Bátor és fogós.

Alkalmazása: Vidravadászatra tenyésztették ki valaha. Napjainkban sokoldalú munkakutya.

FCI száma: 7

Profil: őrző-védő kutya

Marmagasság: kan 58–61 cm, szuka 56–59 cm

Testtömeg: 22-23 kg

Táplálékigény: 1365 g/nap

Alomszám: 5-10 kölyök

Várható élettartam: 12-14 év

Forrás: Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

____________________________________________________________________________

Akbash

Akbash kép

Leírás:
Magas, nagy termetű kutya. Feje kissé elkeskenyedő, füle a fejéhez simulva lelóg. Szeme ferde metszésű, sötétbarna. Háta rövid, ágyéka feszes, mara vízszintes. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek. Farka a hátára kunkorodik. Szőrzete rövid, a farkán kissé hosszabb. Színe fehér.

Eredete: A történelem előtti időkbe vész a származása; Kis-Ázsiában, a mai Törökország területén alakult ki. 1978-ban jutottak el első példányai az Egyesült Államokba, ahol jelenleg néhány 100 ilyen kutyát tartanak nyilván.

Eredeti neve: Akbash Dog

Tulajdonságai: Gazdájához hű, idegenekkel szemben bizalmatlan. Éber, bátor, hamar támad.

Alkalmazása: Régen juhok őrzésére, terelésére használták, manapság kiváló személy- és házőrző.

FCI által nem elismert fajta

Profil: őrző-védő kutya

Marmagasság: kan 73-83 cm, szuka 73-78 cm

Testtömeg: 37-47 kg

Táplálékigény: 2100 g/nap

Alomszám: 6-10 kölyök

Várható élettartam: 12-15 év

Forrás: Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

_____________________________________________________________________________

Akita

Akita kép

Leírás:
Nagy termetű, erős, izmos felépítésű állat. Feje spiccszerű, füle kicsi, hegyes, felálló. Szeme sötétbarna. Háta egyenes, feszes, mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Végtagjai erőteljes csontozatúak, egyenesek, párhuzamosak. Farka a hátára kunkorodik. Szőrzete rövid, sűrű. Színe: a vörös különböző árnyalatai, fehér, szürkésfekete vagy acélkék, tigriscsíkos, esetleg fehér alapon fekete foltos. Két típusa van: az amerikai és japán. Az amerikai testesebb, súlyosabb.

Eredete: Ősi japán fajta. Az Akita térségben lévő Honsu szigetéről származik.

Eredeti neve: Akita inu

Tulajdonságai: Tanulékony, bátor, harcias.

Alkalmazása: Nagy múltú harci eb. Eleinte kutyaviadalok népszerű főszereplője volt, s emiatt majdnem kipusztult. Később a véres viadalokat betiltották, és a fajta újból felvirágzott. Ma már szinte kizárólag kedvencként vagy sportkutyaként tartják.

FCI száma: 255

Profil: őrző-védő kutya

Marmagasság: kan 64-70 cm, szuka 57,5-63,5 cm

Testtömeg: 35-40 kg

Táplálékigény: 2100 g/nap

Alomszám: 6-8 kölyök

Várható élettartam: 12-15 év

Forrás: Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

____________________________________________________________________________

Alaszkai malamut

Alaszkai malamut kép

Leírás:
Hasonlít a szibériai huskyhoz. Feje hatalmas, az arcorri rész felé elkeskenyedő. Füle hegyes, felálló. Szeme enyhén ferde metszésű, sötétbarna. Mellkasa mély, domborodó, háta feszes, ágyéka izmos. Végtagjai masszívak, egyenesek, párhuzamosak. Hosszú szőrrel borított farkát a hátára kunkorítja. Szőrzete közepesen hosszú. Színe a leggyakrabban farkasszürke, világos arcorri résszel és végtagokkal, esetleg fekete és fehér.

Eredete: A fajta származásáról nem sokat tudunk. Annyi bizonyos, hogy valamikor régen az eszkimókkal együtt került a sarkvidékre, a Kotzebue-öböl környékére, ahol ma is megtalálható.

Eredeti neve: Alaskan Malamute

Tulajdonságai: Kissé tartózkodó, de jóindulatú, nyugodt, könnyen képezhető, tanulékony, önálló, szívós, munkabíró.

Alkalmazása: Elsősorban nehéz terhek vontatására használták, de napjainkban főként kedvencként tartják. Gyakran szerepel a szánhúzó versenyeken.

FCI száma: 243

Profil: szánhúzó kutya

Marmagasság: kan 64-71 cm, szuka 58-65 cm

Testtömeg: 38-56 kg

Táplálékigény: 1850-1950 g/nap

Alomszám: 5-10 kölyök

Várható élettartam: 12-14 év

Forrás: Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

____________________________________________________________________________

Alopekisz  
Alpesi tacskókopó Alpenländische-Erzgebirgische Dachsbracke
Amerikai bulldog American Bulldog
Amerikai cocker spániel American Cocker Spaniel
Amerikai eszkimó kutya American Eskimo Dog
Amerikai pit bullterrier American Pit Bullterrier
Amerikai rókakopó American foxhound
Amerikai vízispániel American Water Spaniel
Anatóliai juhászkutya Anatolian Shepherd Dog
Angol agár Greyhound
Angol bulldog English Bulldog
  Angol juhászkutya English Collie
Angol mosómedvekopó English Coonhound
Angol rókakopó English Foxhound
Angol springer spániel English Springer Spaniel
Angol szetter English Setter
Angol véreb Bloodhound
Angol-francia falkavadász kopó Anglo-français de petite vénerie
Appenzelli pásztorkutya Appenzeller Sennenhund
Arab agár Sloughi
Ardenni pásztorkutya Bouvier des Ardennes
Ariége-i kopó Ariegeois
Ariége-i vizsla Braque de l'Ariége
Artois-i kopó Chien d'Artois
Atlasz-hegységi kutya Aďdi
Ausztrál juhászkutya Australian Shepherd Dog
Ausztrál kelpie Australian Kelpie
Ausztrál pásztorkutya Australian Cattle Dog
Ausztrál selyemszőrű terrier Australian Silky Terrier
Ausztrál terrier Australian Terrier
Auvergne-i vizsla Braque d'Auvergne
Azawakh  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cialis Professional 20 Mg MatRefs

(MatRefs, 2018.08.14 08:09)

Express Shipping Tinidazol Cialis Viagra Generika Generic Stendra For Sale <a href=http://cialiviag.com>online cialis</a> Propecia Side Effects Stopped