Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Macska betegségek

2009.05.03
Védőoltásokról macskáknak
ImageA  macskák körében is nagyon elterjedtek a különböző fertőző betegségek, amelyek könnyen megkaphatók és súlyos költségek árán nehezen vagy alig gyógyíthatók, ha mégis túlélné az állat gyakran maradandó károsodásokat szenved. A védőoltásokkal való megelőzés az egyetlen módszer, amely biztonságot nyújthat állatnak és gazdának.

Magyarországon a macskáknak nincs kötelező védőoltása, de ha a gazda szereti és tiszteletben tartja állatát gondoskodik róla, hogy megkapja a korának megfelelő vakcinákat. A macskáknál különösen fontos a megfelelő immunizáltság, hiszen az udvarlási időszakban, szerelmi csatározásoknál a nem oltott állatok fertőzési forrást jelentenek a többi macska számára is.

Macskáknál a kombinált vakcinákkal a következő fertőző betegségek ellen védekezünk:

Panleukopenia

ImageA macskák és állatkerti macskafélék nagyon fertőző betegségét a parvo vírus okozza. A neve, panleukopenia, a betegség egyik tünetére, a nagymértékű fehérvérsejtszám csökkenésére utal. A betegség magas lázzal jár, hasmenés, hányás súlyosbítja az állapotot, ami gyorsan kiszáradáshoz vezet. Ezután gyorsan bekövetkezhet a halál, gyakran váratlanul. A vírus a vemhes nőstényekben képes áthatolni a méhlepényen és ha nem is okoz vetélést vagy nem idézi elő az anyaállat halálát, károsítja a magzatok agyát.

A vírus iránt valamennyi macskaféle, bármelyik életkorban fogékony. Az egyetlen biztonságot nyújtó megelőző módszer a védőoltás. A vírussal sem a kutya, sem az ember nem fertőződik.

Macskák rhinotracheitise

ImageA macskák herpesz vírus  okozta felső légúti tünetekkel járó, nagy ragályozó képességű betegsége. Talán a leggyakrabban előforduló macskabetegség, ami nagy fertőző képességének köszönhető illetve annak, hogy az átvészelt állatok hosszú ideig vírushordozók maradnak. Bármely korú macska megbetegedhet, hajlamosít a betegségre a hideg időjárás, meggyengült immunállapot, fiatal vagy idős életkor és a sok együtt tartott macska.
A beteg cicák tüsszögnek, köhögnek, orruk, szemük váladékozik, légcsőgyulladás alakul ki, erős fájdalmaik miatt elutasítják az ételt, nehezen vesznek levegőt.

A gyógyításuk lehetséges, sőt szükségszerű, eredményessége nagyban függ az állat korától, valamint attól, milyen stádiumban került állatorvoshoz. A legjobb megelőzés ebben az esetben is a védőoltás, főleg kijáró, kerti cicák esetében, ahol nehéz elkerülni, hogy beteg állatokkal, egészséges vírushordozókkal találkozzon. A vírus sem kutyára, sem emberre nem veszélyes.

Macskanátha

A náthás tünetekkel, a szájnyálkahártya kifekélyesedésével járó fertőző betegséget a calici vírus okozza. Tüneteiben sok hasonlóságot mutat az előbb említett betegséghez, a felső légúti tünetek sokszor tüdőgyulladással végződnek. Ez esetben is védőoltást javaslunk a megelőzéshez. A vírus nem fertőz meg kutyát, sem embert.

Leukózis

ImageA macskák leukózisa egy elterjedt betegség, amely a vérképző rendszert betegíti meg, aminek következtében az immunrendszer  legyengül  és/vagy a csontvelőben és a vérben daganatok képződése indul meg. Tünetei változatosak, attól függően, hogy milyen hosszú a kórlefolyás, a legyengült immunrendszer miatt az állat fogékonnyá válik más fertőző betegségekre is. A beteg állatok kezelése kilátástalan, a leggondosabb kezelés ellenére is csak néhány hónappal hosszabbítható meg életük.

Cél a fertőzött állatok elkülönítése, és az egészséges állatok vakcinázása. A fertőzöttséget egy csepp vérből gyorsteszt segítségével már öt perc alatt ki tudjuk szűrni rendelőnkben!

 

Mikor oltassuk kölyökmacskánkat?

ImageA szabályosan beoltott anyamacska szoptatás során átadja a kölyköknek a szervezetében lévő ellenanyagokat, amelyek átlagosan 6-8 hetes korig adnak védelmet. Ezt úgy hívjuk maternális immunitás. Ezután az anyától kapott ellenanyagok koncentrációja egyre csökken, ajánlatos megkezdeni a kölykök vakcinázását.

Minden védőoltást 2 -3 hét múlva meg kell ismételnünk, a szervezetben így alakul ki a megfelelő szintű immunitás/védelem, majd évente újra kell oltani az állatot, hogy felnőtt korában is védett legyen a fertőző betegségek ellen.

Az oltásokat a cica oltási könyvében vezetjük, mint a cica legfontosabb dokumentumait utazáskor, kiállítások esetén, állatorvosi látogatáskor vigye magával!

Rendelőnk macskáknak szóló oltási programja a következő:

8 hetes kor körül kombinált védőoltás, amely védelmet nyújt a panleukopenia, a rhinotracheitis és a calicivírus okozta nátha ellen (kombinált 1.)
10-11 hetes korban megismételjük a kombinált oltást (kombinált 2.)
Kijáró cicák esetén melegen ajánlott ezen kívül a veszettség vakcina, és a leukózis  vakcina, melyeket a kombinált vakcinák után 3-4 hetes időközönként lehet beadatni.

Kutyák és macskák parazitózisai

ImageA parazitózisok okozta betegségeket egysejtű állatok, gombák, a bélben, a szív- és érrendszerben élő férgek, a bőrön megtelepedő ízeltlábúak idézik elő. Gyakran előforduló, általában jól kezelhető betegségek ezek, amelyek többsége mint zoonózis közegészségügyi jelentőséggel is bír. Ezek közül tárgyalunk néhányat..

Kutyák és macskák bolhássága

A bolhák vérszívó rovarok, melyek emlősökön, madarakon élősködnek. Számos fajuk közül csak néhány telepszik meg a kutyában és a macskában.

A kifejlett bolhák a gazdaállat testén élnek, annak vérével táplálkoznak, majd ott párosodnak. A megtermékenyített nőstény bolhák petéiket védett helyen, a kutyaólban a rongyok közé, a homokba, a lakásban a parketta repedéseibe, macskaalomba, párnákra rakják le. A hőmérséklettől és páratartalomtól függően a petékből pár héttől néhány hónapig tartó fejlődés után lesznek kifejlett bolhák. Optimális időjárási viszonyok között a bolha 6-8 hónapig is elélhet, ez idő alatt több száz petét képes lerakni.

A bolhásság tünetei közismertek, az állat nyugtalan, ideges, vadul vakarózik, harapdálja magát. Egyes állatok allergiásak lehetnek a bolha nyálában található fehérjékre, melyek vérszívás közben kerülnek a szervezetükbe. Ezeknél az állatoknál elég egyetlenegy bolhacsípés és kialakul az ún. bolhaallergia, a túlérzékenységi reakció jellegzetes tüneteivel, mint nedvedző, gyulladt bőr, erős viszketegség, szőrhullás.

A bolhák további kártétele között sorolható fel, hogy a galandférgek köztigazdái lehetnek.

A bolhák elleni védekezés része a bolhák elpusztítása az állaton és a környezetben. Számos bolhaellenes szer létezik, por, sampon, spray, nyakörv formájában, ezek közül a rácsöppentős, ún. spot on készítmények bizonyultak a leghatásosabbnak.

Ami a környezetet illeti fontos kedvencünk fekhelyének, rongyainak, a macskalomnak, etetőhelynek a tisztántartása, rendszeres fertőtlenítése. A hatékonyságot fokozhatjuk a gondos porszívózással, ami kiterjed a padló, parketta repedéseire, szegélylécek melletti, radiátorok mögötti területekre, lábtörlőkre, és állataink kedvenc tartózkodási helyeire. Porszívózás után ajánlott a porzsákot, a porszívó fejét és a fent említett helyeket alaposan befújni bolhairtó sprayvel. Házon kívül nehezebb az ellenőrzés, főleg ha a kutya, macska nagy területen szabadon mozoghat, idegen állatokkal találkozhat. Az egyetlen hatásos védelem ilyen esetekben is a bolha ellenes cseppek, amit az állat magával visz a bőrén mindenhová.

 

Kutyák és macskák férgessége

Orsóférgek

Az orsóférgek a kutyák és macskák leggyakrabban előforduló parazitái, leginkább kölyökállatokban fordulnak elő. A kifejlett féreg fehér színű, átlagosan 5-10 cm hosszú és alakja fonálra emlékeztet. Közvetlenül a bélsárban vagy masszív fertőzés esetén a hányadékban láthatjuk. A férgek a bél belső falához tapadva élnek.

A betegség terjedését hatalmas mennyiségű pete biztosítja, ami az állat ürülékével jut a külvilágra. A kutya, macska szaglászás, nyalogatás közben találkozik a petékkel, azokat lenyelve történik meg a fertőződés. A peték a bélben lárvákká fejlődnek, majd megkezdik vándorlásukat a szervezetben, amely során kifejlett féreggé alakulnak. Egyesek közülük félbeszakítják a vándorlást és nyugalmi állapotba kerülnek, inaktív cisztákká válnak.

A vemhesség alatt a cisztaállapotú  lárvák is aktiválódhatnak, átvándorolva a placentán megfertőzhetik a magzatokat, így azok már fertőződve születhetnek. További fertőzési forrás lehet az anyatej is.

A férgek károsító hatása két csoportba osztható: egyrészt tápanyagtól fosztják meg a gazdaállatot, toxikus anyagcseretermékeik gyomor-bélirritációt ez által hányást, hasmenést, súlyos esetben görcsöket okozhatnak, másrészt a lárvavándorlás során károsítják a májat, tüdőt.

Kampós fejű férgek

A kampós fejű férgek szintén a bélben élősködnek, bármilyen korú macskánál, kutyánál előfordulhatnak. Vérszívó képességük olyan nagyfokú, hogy a fiatal kutya vagy macska elhullásához vezető vérszegénységet okozhatnak.

A fertőzöttség tünetei hasonlóak az orsóférgesség tüneteihez, de a hányás, hasmenés, hasfájás mellett sokszor a bélsár feketés színű a bélfal ereiből származó vér miatt.

Galandférgek

A galandférgek sok házi- és vadon élő állatban, a kutyában és a macskában is előfordulnak. Horgas fejükkel a bélfalhoz tapadnak és testfalukon át veszik fel a gazdaállat által már megemésztett táplálékot. Sok-sok ízből épül fel testük, petéik a leválló ízekben jutnak ki a külvilágra. Ezek a féregízek jellegzetes megjelenésűek, apró rizsszemekhez, uborkamaghoz hasonlatosak, a bélsár felületén, esetleg a végbélnyílás környékén láthatók.

A galandférgek biológiai ciklusának érdekessége, hogy a  féreg kifejlődéséhez egy köztigazdára is szükség van, amelyik lenyeli a petéket - ez a köztes gazda lehet gyík, béka, földigiliszta, vagy akár a bolha is. Házi kedvencünk a köztigazda elfogyasztásával fertőződik meg, és kialakulnak benne a kifejlett galandférgek. A kutya és a macska leggyakoribb galandférge a Dipylidium caninum (uborkamag képű galandféreg), melynek köztigazdái a bolhák!

A gyógyítás és megelőzés mindenféle férgesség esetében ugyanúgy történik:

A gyógykezelés lényege a féregtelenítés. Fertőzöttség esetén a férgek fejlődési ciklusát figyelembe véve 2 hetente féregtelenítünk, mindaddig míg a fertőzöttség fenn áll.
Javasoljuk  az állatok negyedévente történő féreghajtását, a vemhes állatok félidősen és a várható fialás előtt 2 héttel történő féregtelenítését. A megszületett kölyköket 2,4,6 és 8 hetes korukban kezeljük, majd mint a felnőtteket negyedévente.

A féregmentességhez  az újrafertőződést is meg kell akadályoznunk. A fertőzött állatok bélsarát össze kell gyűjteni, különösen féregtelenítés után, hiszen a környezetbe került petékkel az állat újrafertőzheti magát, vagy fertőzheti társait. A háztartásban élő kutyákat, macskákat javasolt egyszerre féregteleníteni.
Gondot kell fordítanunk a hatékony bolhairtásra is, hiszen köztigazdaként jelentős szerepet töltenek be a galandférgesség terjesztésében.

És még egy szó, talán a legfontosabb: a féregfertőzöttségek zöme ZOONÓZIS! közegészségügyi jelentőséggel is bír. A legnagyobb veszélynek a gyermekek vannak kitéve, játék közben állati bélsárral, petékkel szennyezett kézzel a szájukba nyúlnak. Fontos az alapvető higiéniai szabályok betartása, kutyával, macskával való játék után mindig kezet kell mosni, az udvaron lévő bélsarat, szennyezett macskaalmot el kell távolítani.

Macskák ívartalanitása

Biztosan látott már kóbor kölyökmacskát ételért és szeretetért könyörögni, rossz kondíciójú, legyengült anyamacskát...

A macskák szaporulatszabályozása mára az egyik fő állatvédelmi problémává vált. A nem ivartalanított felnőtt nőstény macskák -hacsak nem lakásban tartottak - az utódnemzés, kihordás és nevelés állandó körforgásának valamelyik szakaszában vannak. A nem ivartalanított kandúrok az év nagy részében udvarolni járnak, verekednek, territóriumuk határait védik és erős szagú vizeletükkel jelölik meg. A csavargás és csatározás természetesen a fertőző betegségek terjesztésére is remek lehetőség. Egy-egy hevesebb udvarlási időszak után a rendelő gyakori látogatóivá válnak a csonttá-bőrré soványodott, tályogtól legyengült, megfáradt kandúrok. Ezek lehetséges elkerülése emberi, állattartói felelősségünk.

Amennyiben nőstény macskáját nem kívánja tenyészteni, szaporítani, akkor ajánlott ezen állatok ivartalanítása. Erre a legjobb időpont az első ivarzás utáni időszak (a macskák az ivarérettséget a 8.-9. hónap körül érik el). Kandúrok esetében szintén tanácsos megvárni az ivarérettséget.

 

Altatás előtti tudnivalók

A rendelőben bizonyos helyzetekben szükségessé válhat az állatok gyógyszeres vagy gépi altatása. Az altatás speciális helyzet, amelyet minden beteg esetében előre meg kell tervezni - ha nem sürgősségi esetről van szó - illetve elő kell készíteni. Pár szót ejtünk az altatási kockázatról is.

  • Az altatást megelőző nap estéjén az állat már csak fél adagot kapjon enni, a műtét előtt 3 órával a vizet is el kell venni előle. Fontos, hogy az állat gyomra üres legyen a műtét időpontjára, erre azért van szükség, mert az altatószerek többsége mellékhatásként hányingert okoz. Altatás alatt a gégefedő reflex kikapcsolt, így hányás esetén a félrenyelés veszélye fenn áll.
  • Az állat  szeme altatás alatt nyitva van, ez a szaruhártya kiszáradását okozhatja, ennek megelőzésére speciális gélt vagy szemcseppet alkalmazunk.
  • Műtétre érkezve érdemes kutyák esetén nagy méretű plédet, takarót, macskák esetében hordozókosarat is hozni, ami az alvó állat egyszerű és kényelmes hazaszállítását teszi lehetővé.
  • Műtét előtt lehetővé kell tenni az állatnak a bélsár- illetve vizeletürítést.


Végül pár szó az altatási kockázatról:

Minden altatással járó beavatkozásnak van kockázata, ez azt jelenti, hogy az állat nem a tőle elvárható módon reagál az adott gyógyszerre, gyógyszeradagra, azaz a műtét után ébredése elhúzódik, rosszabb esetben nem ébred fel az altatásból, műtét alatt elpusztul.

Az altatási kockázat minél kisebbre csökkentése érdekében az altatást minden egyes beteg esetében gondosan meg kell tervezni a beteg egészségügyi állapotára, korára való tekintettel. Halasztható illetve programozható műtétek esetében főleg rizikópácienseknél (elhízott, idős állatok, esetleg ismert szív-, máj-, veseelégelenség) ajánlott az előzetes alapos kivizsgálás.

Azonnali életveszélyt elhárító műtéteknél erre nincs mód és idő, ilyenkor tudomásul kell venni az altatással járó megnövekedett kockázatot

 

Műtét utáni tudnivalók

A műtétet követő 1-2 napban az állat nagyobb odafigyelést igényel mind az elhelyezés, mozgatás, etetés tekintetében. Ehhez nyújtunk tanácsokat ebben a fejezetben.

  • A műtétek után bódult állapotban adjuk haza a beteget, a következő 24 órában csendre és nyugalomra van szüksége, hogy komplikációmentesen, természetesen ébredjen. Ehhez ingerszegény környezetet kell biztosítani számára.
  • Az altatott állat hőháztartása labilis, mert az altatószer megzavarja az állat normális hőszabályozását, ezért fontos, hogy az állatot hőszigetelő rétegre fektesse, kerülje a hideg, nedves helyeket, esetleg gondoskodjon melegítéséről. Tisztítsa ki az állat fekhelyét, a szennyezett plédeket cserélje ki tiszta, könnyen mosható, olcsó plédre, lepedőre!
  • Ébredéskor az állat nyugtalan, nyüszíthet, panaszosan nyávoghat, ennek nem a fájdalom az oka, semmiféle otthoni fájdalomcsillapításra nincsen szükség,- hacsak az állatorvos nem rendelt el valamit. A bódult állapot idegen számukra, nem tudják felmérni a távolságokat, természetesen mozogni. Éppen ezért ügyeljen rá, hogy kedvence félálomban nem másszon lépcsőt, ne ugorjon, mert könnyen összetörheti magát és a varratokat is veszélyezteti.
  • Amíg az állat nem ébred fel teljesen, addig sem enni, sem inni nem kaphat. Az altatószerek mellékhatása lehet a hányás, ami ébredéskor veszélyes lehet. A nyelési reflex még nem működik tökéletesen ilyenkor, ez félrenyeléshez vezethet. Ügyeljen arra, hogy a még bódult állat légutai szabadon legyenek.
  • Amennyiben az állatorvos a varratok védelmében gallért javasol, állata érdekében minél hamarabb tegyen eleget ennek
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Achat Cialis Forum Ellloni

(EllOrders, 2019.08.24 22:25)

Stendra Avanafil Saturday Delivery Cialis Sans Ordonnance En Pharmacie <a href=http://ciali20mg.com>cialis for sale</a> Cialis Kaufen Levitra Buy Propecia Affordable Cheapeast Zentel Medication Discount Overseas

Rácalmás, Bajcsy-Zs. 69.

(Tóth Éva, 2015.03.25 06:21)

A végbél környékén és a hátsó lábak hátsó felén szőrhiány látható. Nem vakarja, nem nyalogatja. Több napos eltűnés után került így elő. Kérem segítségüket!

Regina

(Szerky, 2010.01.28 17:15)

Léci leírnád pontosabban hogy mi az oldalad címe ??

a szerkesztonek

(Regina, 2010.01.24 15:01)

Nagyon jo az oldal ha akarod nezd meg az enyemet is ird be azt hogy regicica12 es ha tetszik irj rola
.En is cicakkal es kutyakal foglalkozok de meg csak most kezdtem nem ojan bo mint a tied sooot... Elore is koszonom es ha valami nem jo adj valami tanacsot.