Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


E,G,H,J,K betűvel kezdődő macskafajták

2009.07.03

Egyiptomi Mau

Kép

Testfelépítés: közepes méretű, enyhén nyúlánk és izmos testű, de karcsú és elegáns. Laza bőr lötyög a pocaktól a hátsó lábakig. A lábak közepes hosszúságúak, a mancsok kecsesek és enyhén kerekdedek. A farok közepes hosszúságú, az enyhén hegyes farokvégig elkeskenyedő.

 

Fej: módosult ékalak, enyhén kerek körvonalú, lapos felület nélkül; enyhén ívelt profil; az orr az orrnyeregtől az orrtükörig egyforma szélességű, közepesen hosszú, nem hegyes; az áll és az alsó állkapocs erős.

 

Fülek: nagyok és égnek meredőek, széles alapúak, egymástűl távol helyezkednek el, végük enyhén lekerekített.

 

Szemek: nagyok, mandulavágásúak, picit ferdék, a szemszín egres-zöld.

 

Szőrzet: rövid, dús és rugalmas, selymes. A bronz és a fekete-ezüst színváltozatoknál a szőrzet dús, a füstnél finom és selymes.

 

Színváltozatok: bronz, fekete-ezüst és fekete-füst. A mintázat kontrasztos, tisztán pettyezett, bronz és ezüst színekkel gyűrűzött. A bronz változat alapszíne a sötéttől a világos bronzig terjed, majdnem aranyszínű; a nyak és a has elefántcsont, a pettyek sötét-bronz vagy fóka színűek lehetnek. A szemek és az orrtükör fóka-színnel szegélyezett, a talppárnák sötétbarnák, vagy fóka-színűek, az orrtükör téglavörös. A fekete-ezüst alapszíne tiszta ezüstös fehér, a pettyek feketék. A szemek és az orrtükör feketével szegélyezett, a talppárnák szintén feketék, az orrtükör téglavörös. A fekete-füst alapszíne füst, a szőrtő ónszínű, a nyak és a has világosabb színű. A pettyek feketék, a szemek feketével szegélyezettek, az orrtükör és a talppárnák is feketék.                                          

Exotic                                                                                  

Kép

Testfelépítés: közepestől a nagy testméretűig, rövid és zömök test. A lábak rövidek, izmosak, a mancsok nagyok és kerekek, a lábujjak között a pamacs kivánatos. A mellkas, a vállak és a hát masszív és jó izomzatú. A nyak rövid és izmos. A farok rövid és vastag, vége lekerekített.

 

Fej: kerek, masszív koponya, arányos, az arc telt, a homlok kerek. Az orr rövid és széles, hangsúlyos, jól látható stoppal. Az orrtükör felső vonala nem lehett a szem alsó vonala felett. Az áll és az alsó állkapocs széles, masszív és erős. Nyílt, kifejező kinézet.

 

Fülek: nagyon kicsik, végük kerek, oldalt tűzöttek és széles alapúak. Picit előre dőlnek, a fülpamacs dús.

 

Szemek: nagyok, kerekek, nyíltak, kifejezőek, ragyogóak, egymástól távol helyezkednek el. A szemszín igazodik a bunda színéhez.

 

Szőrzet: rövid és dús, selymes és finom, eláll a testtől, lágy és nem gyapjas. Kicsit hosszabb, mint a brit rövid szőrűé, de nem lenghet.

 

Színváltozatok: minden szín, a sziámi színezet is fehér nélkül, elfogadott.

 

Hibák: túlságosan duci fej, vagy nem megfelelően boltíves koponya, váladékozó szem, nehéz légzés, túl finom csontozat, vagy túl hosszú test, mind súlyos hiba. 

 

German Rex

Kép

 

Testfelépítés: közepes méretű macska, izmos és erős, de nem kövérkés; a lábak szintén izmosak és közepes hosszúságúak, a mancsok oválisak. A farok közepes hosszúságú, vége enyhén lekerekített .

 

Fej: közepes méretű fej, kerekded körvonallal; a profil ívelt, az áll erős, jól fejlett arccsontozat.

 

Fülek: közepes méretűek, inkább távol helyezkednek, széles alapúak, végük enyhén lekerekített.

 

Szemek: kerekek, közepes méretűek, nyítottak, egymástól távol helyezkednek el. Színük egyenletes és harmonizál a bunda színével.

 

Szőrzet: teljesen mentes a fedőszőrtől, emiatt bársonyosan lágy és rugalmas, rövid és hullámos, a bajusz és a szempillák fodrosak.

 

Színváltozatok: a csokoládé, a fahéj és a hígult színek (lila, őzbarna) semmilyen színkombinációban (bi-colour, tri-colour, cirmos) nem megengedettek, csak úgy, mint a sziámi színek. Minden más megengedett.

 

Hibák: csupasz foltok súlyos hibának számítanak.

Highland Fold

Kép

Testfelépítés: közepestől a nagy testméretűig, izmos és zömök. A mellkas, a hát és a vállak szélesek és masszívak. A nyak rövid és erős. A lábak rövidek és robusztusak, a kerek mancsok vastagok. A farok közepes hosszúságú, vastag, vége lekerekített, nem elkeskenyedő és merev, a végéig flexibilis (rugalmas).   

 

Fej: kerek, masszív, széles koponya, erős áll. Az orr rövid, széles és egyenes, a profil ívelt, nincs rajta stop. Az arc telt és duci. A nagy, kerek bajusztő a rövid orrot elhatároltan körvonalazza.

 

Fülek: kicsik és előre hajtottak, enyhén lekerekíett végük picit az arc közepe felé fordulnak, egymástól távol helyezkednek el, és a koponya kerek formáját lelapítják. 

 

Szemek: nagyok és kerekek, egymástól távol helyezkednek el, színük összhangban van a bunda színével.

 

Szőrzet: félhosszú és nagyon dús, az aljszőrzet erőteljes, "ropogós" és nem testhez símuló.

 

Színváltozatok: minden szín megengedett.

 

Hibák: a farok bármely része nem flexibilis, a fülek elállnak a koponyától, stop az orron - mind súlyos hiba.

Japán csonkafarkú

Kép

Testfelépítés: közepes méretű, nyúlánk, karcsú és elegáns, de jó izomzatú. A lábak erősek és karcsúak, a mancsok oválisak. A farok bogok és görbületek kompozíciója, vagy ezek kombinációja, nem lehet hosszabb 8 cm-nél. A rövid szőrű változatnál a szőrzet a farkon picit hosszabb, mint a testen, és mind a rövid, mind a félhosszú szőrű változatnál pom-pom benyomást kelt..

 

Fej:  nem hosszabb, mknt amilyen széles, formája gyengéden körvonalazott egyenlőszárú háromszög. A profil enyhén ívelt, az orr picit kerek, az áll és az alsó állkapocs erős.

 

Fülek: nagyok, egyenesen állnak, széles alapúak, végük enyhén lekerekített, egymástól távol helyezkednek el.


Szemek:
nagyok, mandulavágásúak, picit ferdék, a szemszín harmonizál a bunda színével.


Szőrzet:  a rövid szőrű változatnál: rövid, lágy és selymes, az aljszőrzet kevés. A félhosszú szőrű változatnál: közepes hosszúságú, lágy, selymes, az aljszőrzet kevés.

 

 

Színváltozatok:  csokoládé, a fahéj és a hígult színek (lila, őzbarna) semmilyen színkombinációban (bi-colour, tri-colour, cirmos) nem megengedettek, csak úgy, mint a sziámi színek. Minden más megengedett.

 

Hibák: a bogok és görbületek hiánya kizáráshoz vezet.

 

Megjegyzés: a farok hiánya, túl hosszú farok, "késleltetett bobtail" effektus, ill. a pom-pom hatás hiánya kizáráshoz vezet.

 

JávaiKép

Testfelépítés: közepes testméretű, elegáns macska, karcsú és izmos. A test hosszú és hajlékony. A nyak hosszú és karcsú. Az mellkas és a váll soha nem szélesebb a csipőnél. A lábak  hosszúak és karcsúak., a mancsok kecsesek és  oválisak. Az ostorszerű farok nagyon hosszú és elkeskenyedő.

Fej: ékalakú koponya.Az ékalak egyenes vonalban vezet az orrtól mindkét oldalon a fülekig. Az orr hosszú és egyenes, a homlok lapos. A profil enyhén domború. Hegyes orr, jól fejlett áll, az orrheggyel azonos vonalban...

Fülek: hatalmasak, széles alapúak, hegyesek.  A fülek külső vonala az ékalak folytatása.

Szemek: mandulavágásúak, enyhén az orr felé dőlnek, és harmonikusak az ékalakú fejjel.  A szemek közti távolság nem kisebb, mint a szemek szélessége. Színük élénk, mély kék.

Szőrzet: közepesen hosszú, fényes és selymes. Nincs aljszőrzet, "zászlós" farok kívánatos.

Színváltoztatok: az összes szín megengedett, kivétel a bicolor.

Hibák: ha a szemszínben több a sárga árnyalat, mint a zöld. A túl mélyen ülő, vagy kiálló szemek, bog, vagy megtöretés a farkon.

 

KanaaniKép

Testfelépítés:  közepestől a nagy testméretiűg; kifejezetten erős, jó izomzatú, mégis bájos macska. Lábai szintén izmosak és hosszúak, a mancsok zártak és oválisak, a farok hosszú, tőben elég erős, elkeskenyedő   .

Fej: karcsú, viszonylag hosszú nyakon helyezkedik el, alakja széles háromszög, nagy, széles alapú fülekkel. A fülek közti távolság nem kevesebb, mint az egyik fül szélessége. A fejtető, a fülek között, egyenletes, lapos. Az arccsontok láthatók, pinch nem megengedett. Az enyhén domború homlok szemmel láthatóan stop nélküli, egyenes orrban folytatódik. Az orr enyhén lapos, az áll erős.

Fülek: nagyok, széles alapúak, hegyesek, végükön a hiúz-bojt, valamint az "ujjlenyomat" is kívánatosak.

Szemek: nagyok, mandulavágásúak, kicsit ferdék, egymástól távol helyezkednek el. A felnőttek szemszíne mindig zöld; a sárgás zöld elfogadható.

Szőrzet: rövid, testhez símuló, az aljszőrzet kevés. A szőrminőség kicsit durvább, mint a finom sziámi szőrzet; elég hosszú, hogy a gyűrűzöttség mind az alapszínen, mind a mintázaton megmutatkozzon. A gyűrűzöttség lényeges, de a mintázatnak kivehetőnek kell lenni.

Színváltozatok: fekete, csokoládé és fahéj mintázat a bézs vagy fahéj alapszínen, gyűrűzöttséggel lágyítva. A mintázat lehet pettyes, vagy márványos. Az ezüst semmilyen változatan nem megengedett.

Hibák: keleti (orientális) benyomás.

Megjegyzés: a következő pároztatások engedélyezettek: kanaani, Felis Lybica (sivatagi macska) pettyes változatai, pettyes bengáli és a pettyes keleti rövid szőrű ősi változata. Ez a rendelkezés 2005-ig érvényes. 2006.01.01. után született kölykök szülei csak kanaani macskák lehetnek. Ez a periódus kitolódhat 2008.01.01-ig..

 

KarthauziKép

Testfelépítés:  közepes méretű, robusztus, izmos testfelépítésű. Lábai közepes hosszúságúak, és izmosak, a mancsok kerekdedek, erősek. A farka mérsékelten hosszú, vége enyhén kerekített.

Fej: a koponya széles alapú, jól fejlett, telt pofacsonttal, mely egy lekerekített körvonalú, megfordított trapéz hatását kelti. A profil enyhén ívelt, az orr kicsi, és keskeny a fejhez képest. A nyak rövid és erős..

Fülek: közepes méretűek, végük enyhén lekerekített, magasan tűzöttek.

Szemek: nagyok, kerekek és éberek, egymástól távol helyezkednek el. Színük a mély sárgától a réz-színűig változhat.

Szőrzet: rövid, dús és kicsit eláll a testtől, egészséges és tömör, "ropogós".

Színe: fényes, egyenletes kék, a világosabb kék árnyalat kívánatos.

Orrtükör: szürke

Talppárna: kékes szürkétől a levendula rózsaszínig

 

Keleti rövid szőrű Kép

Testfelépítés: közepes testméretű, elegáns macska, karcsú és izmos. A test hosszú és hajlékony. A nyak hosszú és karcsú. Az mellkas és a váll soha nem szélesebb a csipőnél. A lábak  hosszúak és karcsúak., a mancsok kecsesek és  oválisak. Az ostorszerű farok nagyon hosszú és elkeskenyedő.

Fej: ékalakú koponya. Az ékalak egyenes vonalban vezet az orrtól mindkét oldalon a fülekig. Az orr hosszú és egyenes, a homlok lapos. A profil enyhén domború. Hegyes orr, jól fejlett áll, az orrheggyel azonos vonalban..

Fülek: hatalmasak, széles alapúak, hegyesek.  A fülek külső vonala az ékalak folytatása.

Szemek: mandulavágásúak, enyhén az orr felé dőlnek, és harmonikusak az ékalakú fejjel.  A szemek közti távolság nem kisebb, mint a szemek szélessége. Színük élénk, mély kék.

Szőrzet: nagyon rövid, fényes, selymes és testhez símuló. Nincs aljszőrzet.

Színváltoztatok: az összes szín megengedett, kivétel a bicolor.

Hibák: ha a szemszínben több a sárga árnyalat, mint a zöld. A túl mélyen ülő, vagy kiálló szemek, bog, vagy megtöretés a farkon.

 

Kelta rövid szőrűKép

Testfelépítés:  közepestől a nagy méretűig, erős és izmos, nem túl tömör, de hajlékony. Kerek, jól fejlett bordázat. Erős, erőteljes, közepesen hosszú lábak, egyenletesen keskenyednek a kerek, erős mancsok felé. A farok közepes hosszúságú, tőben széles, enyhén elkeskenyedő, vége lekerekített.

Fej: a széles koponya kerek benyomást ad, picit hosszabb, mint amilyen széles. Az orr egyenes, közepes hosszúságú, ugyanolyan széles, mint a teljes hosszúsága. Határozottan ívelt profil. A nyak közepesen hosszú és izmos.

Fülek:  közepes méretűek, végük enyhén lekerekített, lehet rajtuk bojt, egymástól távol helyezkednek el, hosszuk hozzávetőlegesen megegyezik az alap szélességével.

Szemek: kerekek és nyíltak, egymástól távol helyezkednek el, picit ferdék; a szemszín egyenletes és harmonizál a bunda színével.

Szőrzet: rövid, dús, erős és fényes.

Színváltozatok: a csokoládé, a fahéj és a hígult színek (lila, őzbarna) semmilyen színkombinációban (bi-colour, tri-colour, cirmos) nem megengedettek, csak úgy, mint a sziámi színek. Minden más megengedett.

Megjegyzés: a kelta rövid szőrű egy ősi, európai háziasított macskának felel meg, természetesen alakult ki, vagyis bármiféle tudatos fajtaszelekció nélkül. Természetes, hogy az "ideális" kelta rövid szőrű teljességgel mentes mindenfajta keveredéstől.

KoratKép

Testfelépítés:  közepes méretű, teste közepesen hosszú, majdnem négyszögletes, izmos, erős, nehezebb, mint amilyennek látszik. A hát lágyan ívelt, a lábak tömörek, izmosak, a mancsok oválisak. A farok közepes hosszúságú, tőben vastagabb, a lekerekített végek felé elkeskenyedő.

Fej: szemből nézve szívalakú, a szemek között széles. A szemöldök formálja az arc szívalakjának felső ívét, és az arc gyengéden ível az áll felé, tökéletesítve a szívalakot. A profil ívelt. Az orr közepes hosszúságú, merészen lefelé ível egészen az orrtükörig. Az áll és a pofacsont jól feljett.

Fülek: nagyok, széles alapúak, végük enyhén lekerekített, magasan tűzöttek, éberséget kölcsönözve az arcnak. Belül a fülpamacs ritkás, kívül különösen rövid és sűrű .

Szemek: szinte túlméretezettnek tűnnek az archoz képest és kifejezőek, kerekek, és tágranyíltak. Élénk zöld szemszín a kívánatos, a borostyánba hajló elfogadható.

Szőrzet: egyedi, egyszerre rövid és közepes hosszúságú, fényes, finom és testhez símuló. Mozgás közben a gerincvonalon a bunda hajlamos megtörni.

Színe: egyenletes ezüstös-kéken csillog. A szőrvégek ezüstös árnyaltsága az egész testen határozott. Ahol a szőrzet rövid, az ezüstös csillogás intenzívebb.

Orrtükör: kékesszürke

Talppárna: levendula rózsaszín

Hibák: elszórt fehér szőrszálak, vagy fehér foltok, az egyenletes ezüstös csillogás hiánya.

Karelian BobtailKép

Testfelépítés:  közepes méretű, se nem nyúlánk, se nem zömök. A  lábak közepes hosszúságúak, izmosak, a hátsó lábak láthatóan hosszabbak, mint a mellsők, a mancsok kerekek. A farok bogok és görbületek kompozíciója, vagy ezek kombinációja, legalább 4 cm, de maximum 13 cm hosszú, és a szőrzete pom-pom hatású.

Fej:  formája egyenlőszárú háromszög, profilja hosszú, és majdnem egyenes. A homlok és az arc lapos. Az orr keskeny, a bajusztő enyhén hangsúlyozott. Az áll keskeny, de erős.

Fülek: nagyok, egyenesen állnak, magasan tűzöttek, a fej külső vonala az egyenes fül külső élét követi az arccsonton át. Végük enyhén lekerekített.

Szemek: oválisak, picit ferdék. A szemszín tiszta és harmonizál a bunda színével.

Szőrzet:  a félhosszú szőrű változatnál: közepes hosszúságú, nagyon dús, az aljszőrzet jól fejlett és lágy, a bunda erősen fénylik. A rövid szőrű változatnál: rövid, nagyon dús, az aljszőrzet jól fejlett és lágy, a bunda erősen fénylik.

Színváltozatok:  csokoládé, a fahéj és a hígult színek (lila, őzbarna) semmilyen színkombinációban (bi-colour, tri-colour, cirmos) nem megengedettek, csak úgy, mint a sziámi színek. Minden más megengedett.

Kurilian BobtailKép

Testfelépítés:  zömök, izmos, a hát enyhén ívelt, a tompor picit megemelkedett. A lábak erősek, a hátsó lábak hosszabbak, mint a mellsők, a mancsok kerekek. A farok bogok és görbületek kompozíciója, vagy ezek kombinációja, A látható hossza - szőrzet nélkül - 3-8 cm között van A szőrzet pom-pom hatású.

Fej:  nagy, trapéz formájú, kerekített körvonalú, az arccsont szintén széles. A profil enyhén ívelt, az orr közepes hosszúságú, elég széles, gyengéd körvonallal. Az áll jól fejlett.

 
Fülek: közepes méretűek, széles alapúak, enyhén előre dőlnek, közepesen magasan tűzöttek, de egymástól távol helyezkednek el. A fülek közti távolság megegyezik a fül méretével. Széles alapúak, a végük lekerekített.

Szemek: kerekek, egymástól távol helyezkednek el, és picit az orr irányába dőlnek. A szemszín tiszta és harmonizál a bunda színével.

Szőrzet:  a félhosszú szőrű változatnál: közepes hosszúságú, az aljszőrzet mérsékelt, a fedőszőr jól fejlett. A rövid szőrű változatnál: rövid, az aljszőrzet mérsékelt, a fedőszőr jól fejlett.

Színváltozatok:  csokoládé, a fahéj és a hígult színek (lila, őzbarna) semmilyen színkombinációban (bi-colour, tri-colour, cirmos) nem megengedettek, csak úgy, mint a sziámi színek. Minden más megengedett.

Hibák: a farok hossza kevesebb, mint 3 dm, vagy 8-12 cm között van, ez "késleltetett bobtail" effektus, csak egy csigolya van, a hát túl meredek

Kizárással jár, ha nincs farok, ha a farok rövid és egyenes, ha a hossza több, mint 12 cm.

Megjegyzés: más fajtákkal nem pároztatható. Fajtabesorolása csak akkor lehetséges, ha igazoltan a Kuríliai-szigetekről származik.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.